Kom mee naar buiten allemaal ..

De aller-allereerste keer dat ik buiten tekende was op Koninginnedag.
Ik was een jaar of acht en deed mee aan een ‘tekenwedstrijd’ met schoolbordkrijtjes op het schoolplein. Tekenen op papier vond ik leuk, maar zo fijn als met een kleurpotlood kon ik met die botte krijtjes niet op die grove tegels tekenen, al helemaal niet de kaboutertjes die ik graag bij hun paddestoelen wilde maken in het bos. Het was frustrerend, maar ik deed mijn uiterste best, want tekenen was toen al mijn passie. Schets dus wel mijn verbazing dat ik er zowaar de eerste prijs mee haalde en het kapitaal van 11 gulden (!) kreeg uitgereikt in een envelop.
De echte prijs was, dat ik anders naar mijn tekeningen ging kijken. Wow.

Later zat ik op schilderles bij kunstzinnig centrum H19 en daar was een weekend buiten tekenen in Limburg georganiseerd. Buiten tekenen dus weer.
En weer dacht ik dat ik aan iets moest voldoen: dat ik een soort fotografische weergave van het landschap moest maken en dat het zo goed mogelijk moest ‘lijken’. Ook dat klopte niet. Het ging over coulissen in het landschap, over ver weg en dichtbij, over de verschillende kleuren groen, etc. etc.

Tijdens de Lerarenopleiding Tekenen moesten we de stad in en buiten gaan tekenen om de ‘onzichtbare ruimtes’ van straten en pleinen te tekenen. Vooral tekenen met houtskool. Weer heel iets anders, want hoe teken je de ruimte van een straat tussen huizen die een blok verder staan terwijl je die straat niet kunt waarnemen?
Onvoorstelbaar veel van geleerd!

Ik wil maar zeggen: van buiten schilderen en tekenen leer je een heleboel!
De wereld opent zich op heel andere manier.
Je kunt je laten inspireren door de landschappen, de natuur of de elementen die daar aanwezig zijn.
Plus: je kunt heerlijk buiten werken vanuit je eigen innerlijke belevingen, zoals we dat vaak in Frankrijk ook doen.

P1630674 (2).jpg

Ik werk in Den Hout en vanuit de ateliers kijk je uit over de prachtige groene Brink.
Er staan prachtige bomen en het is omzoomd met oude boerderijen.
Enkele bomen springen er echt uit, zoals de kastanje en de treurbeuken.
Midden op de brink ligt de Wetering, een soort vijver, bedekt met eendenkroes, waar de ganzen regelmatig in plonzen. Ja, we hebben daar ook ganzen.

buiten schilderen

Een keer per jaar organiseer ik de workshop Buiten Tekenen en alle bovengenoemde aspecten kun je daar voor kiezen.
Ik vind het prachtig om te werken met mensen die denken dat ze niet kunnen tekenen of schilderen en die dan op zo’n dag mogen ontdekken dat ze met een prachtig werkstuk naar huis gaan. Want ik ga je begeleiden om te ontdekken welke vorm bij jouw persoonlijke niveau hoort en daar ga je dan mee aan de slag. Dus ook als je al behoorlijk vaardig bent kun je hier heerlijk je ei kwijt.
Je krijgt een echt schildersdoek, goede acrylverf en de juiste penselen om mee te werken.

Je gaat het creatieve stuk in jezelf ontdekken en uitleven.

Lees hier de praktische informatie .. 

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Als in een sprookje

.
Een sprookje is als een wijze levensles, waarin we ons helemaal kunnen verplaatsen en magische dingen kunnen laten gebeuren.
Vaak roepen sprookjes ook sprookjesachtige beelden op, die onze ziel raken. Ik kan soms niet benoemen waarom het ene landschap sprookjesachtig kan zien en het andere niet. Het heeft wel iets te maken met symboliek, alsof er andere betekenissen aan de dingen kunnen worden toegeschreven.

Een boom kan een toverboom zijn, of een waarin kabouters leven, of waarin een trap naar de diepten van de aarde is, of in wiens takken kleurrijke vogels wonen die gouden of regenboogkleurige eieren leggen in een nest van zilveren stro.
In bloemen kunnen elfen leven, in beekjes waternimfen, trollen kunnen zich verbergen achter slierten hangend mos en in een toren met dertig sloten wordt een prinses gevangen gehouden. Je hoeft ze niet eens te laten zien, je vóelt dat ze er zijn. Klimop verbergt een geheimzinnige ingang en soms zie je iemand die in de aarde is gedoken, omgetoverd tot een boom. Magische stenen hebben geheimzinnige krachten. Met struiken en bloemen kun je praten.

Al deze betekenissen die we aan de sprookjesachtige elementen in de wereld geven, doen iets met ons. Er gaat iets in ons bewegen waarmee we dicht bij onszelf komen. We hoeven niets anders te doen dan deze sprookjesbeelden toe te laten, er bij te zijn en er van te genieten. En ze te tekenen. Sprookjes willen zich heel graag laten tekenen, omdat ze je willen uitnodigen om op hen te resoneren. Ze willen iets in je aanraken waardoor je naar een nieuwe fase kunt gaan. Je moed ontwikkelen, je schoonheid naar buiten brengen, het bos in gaan en je vuur halen, jezelf louteren, jezelf bevrijden.
Sprookjes zijn geen vertelsels voor kinderen zonder betekenis. Sprookjes zijn zéér betekenisvol en laten ons de archetypische symboliek zien die voor alle mensen geldt.

Ik wil graag een ambassadeur voor de sprookjes zijn. Ik ben niet de enige. Veel mensen herkennen de wijsheid van sprookjes en werken er graag mee.
Het is logisch dat ik beeldend werk met sprookjes. Waarbij ik graag dieper in ga op de bewustzijnsontwikkeling die daar bij hoort. Als iemand dat graag wil natuurlijk. Want als je beeldend met sprookjes werkt is het tekenen en schilderen op zich vaak al genoeg en kun je genieten van de tekeningen of schilderijen die je maakt en hebt gemaakt.

In de Vogezen heb ik prachtige sprookjesachtige plekken ontdekt, waar het heerlijk vertoeven is en waar je geïnspireerd wordt tot de mooiste sprookjesbeelden.

Het tekenweekend Sprookje is 6 t/m 10 juli

.

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Rust en ontspanning vinden in een cirkel

Het valt niet mee om iedere dag een moment van rust in te lassen. Er is vaak een programma dat op de rol staat, een deadline die gehaald wil worden en als het dan ’s avonds laat is geworden met doorwerken heb je echt geen zin om in de ochtend vroeger op te staan om actief tot ontspanning te komen 🙂

Er komt een moment dat je dat niet meer volhoudt. Je wordt te moe, je krijgt een hekel aan jezelf omdat je het jezelf aandoet. Je voelt dat je niet meer echt de dingen doet die je het liefste doet. Maar je bent bang dat je iets mist, of gaat achterlopen als je niet door blijft gaan in die molen. Je zegt tegen jezelf dat je het morgen anders gaat doen, of je zegt tegen jezelf dat het wel meevalt, of je vindt dat jij de enige bent die het op de juiste manier kan doen. Maar het gaat steeds meer pijn doen. Tot de grens is bereikt. En dan krijg je lichamelijke klachten (50-75% veroorzaakt door stress) of een burn-out.

Laat het maar niet zo ver komen. Plan je creatieve meditatiemomenten in. Stap af en toe in een totaal andere wereld, de wereld van rust en eenvoudige fantasie. Neem een printervel (vast niet ver uit de buurt) en je pen. Trek een cirkel en focus jezelf binnen die cirkel. Daar is voor een kwartier je wereld, je ruimte. die je helemaal naar jou idee gaat invullen. Creëer een plekje in huis voor jezelf. Alleen voor jou. Dat heb ik ook:

.
Oeps, ik wil maar zeggen: jong geleerd is oud gedaan. Ik bedoel natuurlijk zo:

IMG_8271.jpg

.
Als je een dagje een workshop Mandala tekenen hebt gevolgd kun je er nog beter mee uit de voeten.

Lees er hier meer over .. 

IMG_1467 kopie.jpg

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De bedreiging van je droom

We hebben allemaal dromen.

Bijna alle mensen willen heel graag met hun innerlijk licht naar buiten stralen. Bij de een zal dat er anders uitzien dan bij de ander. Ieder mens wil groeien aan zichzelf.  Verbinding maken met de ander, goed zijn. Daar ben ik van overtuigd.
Er zit vaak iets in de weg om dit werkelijkheid te laten worden.

Je hoort dan allerlei interne stemmetjes die je óf stilleggen, je doet dan niets om je droom te verwerkelijken, óf die je meenemen in het verhaal van een ander, zodat je het verlengstuk kunt worden van iemand anders, wiens uiterlijke presentatie ergens resoneert met jouw droom.

Jouw innerlijke droom-stem kan ook zo duidelijk zijn dat je gaat doen wat er nodig is om helemaal jouw ideale leven te leven en volkomen stralend en gelukkig door het leven te gaan. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dat zou kunnen beleven. Hoe mooi zou het zijn als wij mensen elkaar daarin zouden kunnen stimuleren en steunen. Zodat het voor iederéén een feestje is om hier op deze aardbol rond te lopen.

Helaas hebben we allemaal ook een innerlijke saboteur, of ook wel innerlijke rechter genoemd. Je angsten, je twijfels en onzekerheden. Soms in de vorm van een hele maatschappij, cultuur of familie.
En die innerlijke rechter fluistert:

 • Je hebt niet de goede opleidingen gedaan.
 • Je bent er te oud voor (of te jong).
 • Mensen zitten niet op jou te wachten hoor !
 • Weet je wel zeker dat je dat kunt bolwerken ?
 • Je gaat uitgelachen worden !
 • Waar zou je dat moeten doen?
 • Je zet de hele familie voor schut als je dat doet!
 • Dat past niet in deze maatschappij, véél te zweverig.
 • Nou, je hebt blijkbaar wel veel aandacht nodig!
 • Als je dat gaat doen krijg je vast een burn-out.
 • Realiseer je wel dat je helemaal alleen komt te staan als je dat doet.
 • enz
 • enz

Stel je voor dat die innerlijke rechter gelijk heeft! Dat we onszelf flink in de vinger snijden als we onze droom gaan leven. Dat we eenzaam, verguisd en berooid in de kou komen te zitten.
Gelukkig hebben we ook een innerlijke wijsheid. Laten we daar ook maar eens naar luisteren. De stem die ons voorspiegelt welke stappen logisch zijn, welke gevoelens we mogen vertrouwen, wat ons toekomstbeeld is in harmonie met onszelf.

Het is niet altijd makkelijk, want soms lijkt een verkeerde beslissing achteraf precies de goede te zijn geweest. Je kunt het namelijk niet altijd zeker weten. Heb je geluisterd naar je hoofd of naar je hart ?

Ik ben het voor mezelf al jarenlang aan het onderzoeken: wat ligt binnen mijn ultieme levenspad, wat past daar bij, waar laat ik me afleiden, wat is mijn voornaamste drive.
En die innerlijke rechter past me niet. Hij blokkeert, maakt angstig, maakt me vervreemd van mezelf. Dus ik pak ik hem op mijn manier aan, zodat ik er geen last van heb. Zodat ik toch spannende beslissingen neem, aan iets begin zonder zekerheid te hebben van de uitkomst. En ik kan je zeggen: het bevalt me prima.

Wil je ook graag je innerlijk saboteur eens aanpakken en meer naar je innerlijke wijsheid luisteren?
Op woensdag 29 maart heb ik een dagworkshop gepland om hier mee aan de slag te gaan vanuit de Tekentaal. Je hoeft niet mooi te kunnen tekenen om mee te kunnen doen. Het gaat om wat en hoe je tekent, je gaat dus geen mooie plaatjes tekenen die je aan de muur kunt hangen. Het gaat om zelfinzicht.
Ik zou het heel leuk vinden om met een groep van 6-8 personen hier aan te werken.

Lees er hier meer over ..

.

P1010145.jpg

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Op de zeebodem

We weten wel wat er op de zeebodem ligt en groeit.
Ook al hebben we zelf nog nooit zover gedoken.
En wat kun je allemaal tegenkomen
op weg naar de zeebodem?
Hele vreemde ..
Zeewezens!
Er zijn
echt een heleboel
verhalen, films, foto’s, boeken.
Want we weten nog lang niet alles,
zeker niet over de diepzee,  kilometers diep.
Daar wonen wezens die er echt heel vreemd uit zien.
Met tentakels en sprieten, sommige onvoorstelbaar groot,
sommige lichtgevend, met hele grote ogen, of helemaal zonder ogen
Je kunt met je fantasie in een wereld duiken waar je van alles kunt aantreffen.
Er leven heel veel prachtige sprookjes op de zanderige bodem van de zee.
Over heksen en prinsessen,   geheimzinnige drankjes en verlangens.
Over angsten en avonturen, gevechten en overwinningen.
Het leuke is dat daar heel veel over voor te stellen is.
Er liggen  ook schelpen, en schepen,
misschien wel een schatkist.
Er groeit rood koraal.
Mooi, mooi!
O    O
O  O

               O     O
O               O

          O                       O    O

            O

Duik het visje achterna op 26 maart. Samen tekenen voor volwassene en kind.

Het is heerlijk om samen met een kind een tekening of schilderij te maken. Je vult elkaar aan, geeft elkaar de ruimte, respecteert elkaar, tilt elkaar op .. een mooie ervaring!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Compassie met jezelf

Ongeveer 20 jaar geleden vroeg  een klein meisje aan mij: Marianne, waarom ben jij zo verdrietig? Je kunt je wel voorstellen dat dat insloeg als een bom. Een kind van 7!  Soms kun je niet bevatten waar je je schat vindt. Luister naar kinderen.
Natuurlijk had ik geen idee dat mijn verdriet zichtbaar was, en dat was het ook niet voor volwassenen. Wel voor een kind met een volledige waarneming.
Dat komt omdat mijn verdriet zo diep zat. Het leek als een vaste laag bij me te horen, het leek zelfs of het er altijd was geweest. Ik heb het toen serieus genomen. Het mocht er zijn.
Het gaf me zelfs rust om dat diepe verdriet te aanvaarden.
Dat iemand het had gezien maakte dat ik het zelf ook kon zien en er naar wilde kijken.
Ik kreeg compassie met mezelf.

Twee jaar later begon ik met Zijnsgerichte Meditatie en daar mocht ik het verdriet aanraken. Ik ging door vele lagen in mezelf en ook bij mijn verdriet. Bij de laag waar ik mezelf niet kon zijn, bij de laag waar ik gedwongen werd om situaties te aanvaarden, bij de situaties waar ik ‘verkeerd’ had gehandeld en mezelf veroordeeld, bij de laag waar ik angst had voor verlies en bij het verlies wat ik had geleden.

Door het autobiografisch jaar tijdens de Opleiding Genezend Tekenen heb ik geleerd om het verdriet door me heen te laten gaan. Het te doorvoelen en los te laten. Het energetisch te laten vervloeien.
Ik zal niet zeggen dat dat makkelijk is. Wel makkelijker dan ik had vermoed. De lagen zijn niet verdwenen, maar de pijn van het verdriet zit er niet meer op.
En ja, soms gebeurt er weer iets verdrietigs in mijn leven. Daar kan ik nu anders mee omgaan.

Ik heb vanuit de Tekentaal-tips veel reacties gekregen over verdriet en verscheurdheid en daarom heb ik de  workshop Omgaan met verdriet vanuit de beeldtaal ontwikkeld. Deze vindt plaats op donderdag 23 maart.

11666115_10204634421484698_7531771678426775967_n.jpg

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Rise & Shine

IMG_7433.jpg

Het is een leuke uitdaging om de manier waarop je naar de dingen kijkt te veranderen.

Beginnen te durven.

De makkelijkste en meest comfortabele manier om dat te doen is beeldend.
Het papier is een veilige plek om al je verlangens en idealen op te plaatsen.
Als je niet kunt tekenen, kun je knippen en plakken.
Dat noemen we dan een Collage of Vision Board.

Misschien heb je ooit wel eens gehoord van de Wet van de Aantrekkingskracht.
Kort gezegd betekent het: wat je uitstraalt trek je aan.
In de praktijk is dat: ga in een actie met betrekking tot iets wat je graag wilt, zorg dat je er geen belemmeringen bij voelt en dan komt het gewenste naar je toe.

Een van de acties die je kunt doen is zo’n collage maken van hetgeen je graag wilt.
Dan breng je het in beeld, kun je het zien, en wordt het nóg levendiger voor je.
Wanneer je er dan ook een krachtige affirmatie bij maakt en het in een Power Circuit zet, gaat het nog meer voor je werken.

Het is erg leuk om te doen: plaatjes en teksten zoeken in tijdschriften. Knippen en scheuren. Ordenen en plakken. Op een mdf plaatje van 50 x 50 cm, zodat er een mooie lijst omheen kan. In een samenhangend geheel over wat jij graag wilt.

Op 15 maart staat alles weer klaar om mooie en pakkende collages te maken. Ik laat je zien hoe je er een treffende affirmatie en kloppend Power Circuit bij kunt maken.

Hier kun je er meer over lezen.

collage eigen werk

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Een spel van kleur en vrijheid

Hoe kleuren op je inwerken is heel persoonlijk. Sommige mensen houden van uitbundige kleuren, intens en stralend. Andere mensen hebben liever wat meer aardse kleuren.

Toen Friedensreich Hundertwasser op 18-jarige leeftijd moest onderduiken in de oorlog, kwam hij terecht op een boerderij, waar hij op het land moest werken. Het waren de kleuren van de donkerbruine aarde, die hem deden besluiten om kunstenaar te worden. De kleuren van de natuur maakten zo’n verpletterende indruk op hem dat hij zijn hele leven streefde naar de ‘dunkelbunte’ kleuren. De intense kleuren met grote stralingskracht, die het meest tot uitdrukking kwamen bij regenachtig weer. Je zou dus kunnen zeggen dat het bij hem de wisselwerking was tussen de aardse kleuren en de uitbundige kleuren.
Zijn grafische werk is over het algemeen ook feller van kleur dan de schilderijen.

De natuur bleef voor hem een enorme bron van inspiratie en een leermeester. Hij was er van overtuigd dat mensen het beste gedijen en het meest creatief zijn in de interactie met de natuur. Hij vond ook dat de mensen geen natuur van de aarde mochten verwijderen. Als dat toch nodig is, omdat je bijvoorbeeld een huis wilt bouwen, dan moet je de aarde die je hebt ingenomen weer teruggeven. Dit kan door een grasdak op het huis te maken. Als een vogel over de aarde vliegt, is het de bedoeling dat hij alleen aarde ziet en geen huizen.
De rechte lijn is goddeloos – het gebruik van een liniaal was uit den boze. Hij gebruikte enkel en alleen organische lijnen.

Het horizontale vlak is voor de natuur en voor de kunst.
Het verticale vlak is voor de mens.
Dat was zijn opvatting.
Daarom werkte hij ook altijd horizontaal op een tafel, en niet op een schilderwezel.

Een mens moet en kan scheppend bezig zijn. Dat is een natuurwet.
Dit zijn zijn woorden.

Hundertwasser speelde met de kleuren, de lijnen, de vormen – bijna als een kind.
Hij had soms een ideetje in zijn hoofd als hij begon, maar al na 10 minuten liet hij zich zo meeslepen door de nieuwe ideeën die hij kreeg bij de aanblik van zijn tekening, dat hij het oorspronkelijke idee losliet en door de poort van zijn tekening in een paradijselijke fantasiewereld stapte. In die wereld wilde hij zijn en in die wereld nodigt hij de mensen uit.

Juist omdat het zo spelend en vrij in zijn werk gaat, is tekenen A la Hundertwasser voor iedereen een feest.
Ik  geef de lessen aan volwassenen, kinderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen die al veel hebben getekend en mensen die vinden dat ze helemaal niet kunnen tekenen.
En stap voor stap gaan ze die paradijselijke wereld met dunkelbunte kleuren binnen en genieten van de kleuren, de vrijheid en van het spel.

Wil je meer lezen over lessen A la Hundertwasser. Je kunt er in drie vormen van genieten:

Workshop A la Hundertwasser  – op 15 maart

Tekenweekend A la Hundertwasser  – 13 t/m 17 juli in de Vogezen, Frankrijk

Cursus A la Hundertwasser – is al begonnen, data voor de volgende cursus zijn nog niet bekend, waarschijnlijke start in september

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Thuis tekenen

Ik word hier zó blij van !

Er is een enorme trend gaande m.b.t. thuis tekenen en kleuren.
Het is begonnen met de Kleurboeken voor volwassenen. Overal om me heen hoor ik dat mensen aan het kleuren zijn, prachtige potloden hebben aangeschaft en een enorme rust ervaren door tijd voor zichzelf te nemen en heerlijk te gaan zitten kleuren.

Een tafeltje en een doos kleurpotloden
Het hoeft niet zoveel ruimte en tijd te nemen.
Je eist een tafeltje op en dat zet je op een plek in je huis waar je zo min mogelijk gestoord wordt. Je zorgt dat je kleurpotloden en je tekenpotloden en je tekenpapier daar ook ligt.
En je roept om dat dit exclusief JOUW eigen plek is en dat daar niemand anders gebruik van gaat maken.
Je kunt op ieder gekozen moment aan deze tafel gaan zitten en gaan tekenen en kleuren. Een half uur of een halve dag, dat is aan jou.

Er zal een moment komen dat je meer wilt dat de plaatjes inkleuren van een kleurboek.
Dat je je eigen vormentaal geboren wilt laten worden en daar dan je eigen kleuren aan wilt geven.

Dan is het tijd voor de Tekentaal-tips.

Je opent dan je mailbox, kiest een leuk thema uit en dat ga je uitwerken. Het ziet er misschien niet zo gelikt uit als een voorgeprint plaatje, het is wel jouw eigen plaatje, jouw eigen energie, jouw eigen beweging. Daar kun je vragen aan stellen, die je ook kunt vinden in de Tekentaal-tips en daarmee leer je ontzettend veel over jezelf.

Elke week krijg ik mails van mensen die me met enthousiasme vertellen hoe fijn ze het vinden om de tekenoefeningen te doen en daar aan te groeien.

Je blijft thuis, het is gratis (ook best fijn) en je kunt de tekeningen op jouw eigen gekozen tijdstip maken.

Je kunt je hier inschrijven voor de gratis Tekentaal-tips. 

IMG_8271.jpg

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Rustgevend Mandala tekenen

.
Meer creativiteit en een grotere intuïtie ontwikkelen.

Een Mandala is een tekening binnen een cirkel. Daarbij spelen twee aspecten een belangrijke rol: het middelpunt en de cirkelrand. Tussen die twee elementen speelt je binnenwereld zich af. Buiten de cirkelrand bevindt zich de buitenwereld.

Als je een mandala tekent kom je tot rust. Je bevindt je in de veilige wereld van de cirkel. Je positioneert jezelf in het centrum (het middelpunt) en van daaruit maak je contact met de grens tussen binnenwereld en buitenwereld (de cirkelrand). Je leert jezelf hierdoor beter kennen. Je ontdekt welke waarde je geeft aan je binnenwereld en aan je buitenwereld. Het geeft dus ook inzichten. Dat is het extraatje. Het plezier en de ontspanning zijn de werkelijke cadeaus aan jezelf.

Het is niet voor niets dat de Mandala cursus in mijn atelier nu al ruim 6 jaar bestaat en dat er nog steeds cursisten van het eerste uur in zitten. De cursus is dan ook vol. Ik vind een groep van 8 mensen heerlijk om mee te werken. Ik maak meestal een programma en ik geef een opdracht.
Nu wil ik met een tweede Mandala cursus starten, maar dan vanuit een minimale aanzet van mijn kant, met een nadruk op het meditatieve aspect van de Mandala. Dat betekent dat je vooral in stilte werkt, heerlijk in je eigen vormentaal terechtkomt en de mandala intuïtief kan laten ontstaan. Het gaat dan vooral om de beleving en het plezier in het tekenen. Het resultaat is niet het belangrijkste.

Ter kennismaking met het Mandala tekenen en om een rustgevende en ontspannende dag aan te bieden geef ik ook een workshop Mandala tekenen.

Op een of andere manier heb ik het gevoel dat heel veel mensen hier op dit moment iets aan hebben. Er is zoveel stress in de wereld, vanuit verdriet, vanuit ongenoegen, vanuit overbelasting, vul zelf je eigen woord in.

Je hoofd raakt leeg en je papier raakt vol.

Kijk, als ik naar de yoga les ben geweest heb ik een heerlijke ervaring van ontspanning en beweging, sommige oefeningen kan ik volgen (vooral de ontspanningsoefeningen) en sommige oefeningen kosten mij moeite. Als ik naar huis ga neem ik het ontspannen gevoel en het bewustzijn dat ik tijd en zorg aan mezelf heb besteed mee. Geen werkstuk of tekening, alleen de beleving is belangrijk.
Op deze manier kun je ook de cursus Meditatief Mandala tekenen beschouwen. De tekening is dan het middel om je beleving uit te drukken. Het is een expressie van jezelf. Je laat er van alles in achter. Ieder op zijn persoonlijk manier. Daarom is het zo fijn dat je er vrij aan kunt werken.
Iemand zei het deze week heel treffend in de Zendala workshop: mijn hoofd raakt leeg en het papier raakt vol !

Mijn cursisten kunnen het beste zelf verwoorden wat zij ervaren in de Mandala lessen:

Een jaar geleden ben ik begonnen met mandala tekenen en ben verbaasd wat er uit mijn potlood vloeit. Ik heb sinds zijn 18e niet meer getekend. Mooie tekeningen ontstaan onder mijn hand met wat begeleiding van Marianne. Het tekenen geeft me rust. Ik voel een last van mijn schouders glijden. Marianne, bedankt voor het openen van een nieuwe kijk op tekenen.

Tekenen, dat kan ik helemaal niet, kleuren, ja leuk, maar wat zal ik kleuren. Nu kan ik een mandala tekenen en kleuren en begrijp nog steeds niet hoe ik het heb gedaan. Maar ik heb het toch gedaan. Soms heb ik tijd over en zin in en dan werk ik er thuis aan. Soms ook niet en werk ik er alleen aan op cursus. Het maakt niet uit. Ik heb nog geen enkele keer gehad dat ik dacht: ik ga vanmiddag niet. Ik ga gewoon, geniet er van en ’t komt zoals het komt. Fantastisch.

Marianne,
Ik ben blij dat ik een jaar of 2 geleden jou ontdekt heb.
Een verrijking voor mijn leven.

Lieve Marianne,
Bedankt voor de fijne lessen. Ik vind het altijd weer een feest om te komen en vooral om te kleuren!
Fijne zomer,

Heerlijk om telkens het kind in mij te (her)ontdekken door te tekenen, krijten, schilderen, kortom te kleuren in een Mandala vorm. Dit aangevuld met hetgeen je aanreikt m.b.t. Tekentaal geeft een verdiepingsslag die ik zoek. Ik kijk altijd uit naar mijn ADV-middag !
Groetjes,

Meer reacties 

Op de website vind je meer informatie over de workshop Mandala tekenen en de cursus Meditatief Mandala tekenen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen